Op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen verrijst het Feringa Building, één van de grootste en meest indrukwekkende laboratoriumgebouwen van Nederland en de universitaire wereld. De nieuwe Faculty of Science and Engineering is een bijzonder vormgegeven gebouw bestaande uit drie V-vormige vleugels. Dit brengt de nodige uitdagingen voor de constructie met zich mee. Slimme oplossingen zijn daarom geboden en daarvoor kwamen de specialisten van Hartman Logistics om de hoek kijken.

V-Vorm

‘Door de V-vorm is de bouwplaats van een deel van het gebouw krap bemeten. Het plaatsen van bijvoorbeeld houtskeletconstructies en wandpanelen kon daardoor niet met de aanwezige torenkranen worden uitgevoerd. Bovendien was de opslagruimte voor bouwmaterialen beperkt en was de aanvoer van goederen aan bepaalde tijden en routes gebonden. Al met al was het een flinke puzzel die hoofdaannemer Ballast Nedam bij ons op tafel legde’, aldus Harry Hartman, eigenaar van Hartman Logistics.

Totaalconcept

‘Voor de scope houtskeletbouw hebben we daarom een totaalconcept opgezet. De complete keten van op- en overslag, transportcoördinatie én het plaatsen van de houtskeletbouwdelen hadden we met ons team in één hand. Laden, transport en plaatsen konden we zo efficiënt en soepel organiseren zonder tussenliggende schakels en communicatie. Welk transport- en hijsmaterieel werd ingezet was ook aan ons. Naast ons eigen materieel aan mobiele kranen en knikarmkranen hebben we hierbij ook partners ingezet die bijvoorbeeld hoogwerkers leverden. Voor de klant was het om het even, die had bij ons één aanspreekpunt voor alle werkzaamheden,’ vervolgt Harry.

Minikraan met multigrabber

In een gebouw als Feringa Building bevinden zich talloze laboratoria en technische installaties. Ook hierbij kwamen de nodige uitdagingen op het pad van het bouwteam, zoals de aanleg van de installaties. Hiervoor moesten honderden meters aan leidingcomponenten aan het plafond worden bevestigd. Een tijdrovende en arbeidsintensieve klus, mede vanwege de traditionele plaatsingsmethode met behulp van kettingtakels. ‘Dat kan anders, was mijn eerste gedachte toen ik hiervan hoorde’, vertelt Harry. ‘Sinds een poosje beschikken wij namelijk over een slim hijsgereedschap voor onze Jekko minikraan: de multigrabber. Met deze tool verandert de minikraan in een hydraulische robot die lasten veilig onderhands kan plaatsen. Ideaal om leidingwerk onder het plafond te positioneren.’ Zo gezegd, zo gedaan: de Jekko minikraan met multigrabber is inmiddels al op verschillende verdiepingen van het Feringa Building ingezet, tot grote tevredenheid van het installatiebedrijf, dat hiermee veel tijd en mankracht bespaart.

Tevreden klant

‘Dit is nu precies waarvoor klanten bij ons komen’, aldus Harry. ‘Met ons team van specialisten bieden we totaalconcepten aan waarmee we onze opdrachtgever compleet ontzorgen én zetten we slimme technieken en methoden in die tijd en geld besparen. Het is mooi om te zien hoe dit in de praktijk uitpakt en de glimlach van een tevreden klant is de kroon op ons werk!’ zo besluit hij.

Hartman & Project Feringa Building

Werkzaamheden

Materieel & medewerkers

Lees meer over project Feringa Building







Of bekijk het filmpje over de bouw!